Adventi rendezvényünk keretében az idén is meghirdettük karácsonyi süteménysütő versenyünket. Az otthon elkészített süteményeket Horváth Margit és Pálfi Ágnes cukrászok értékelték falukarácsonyi ünnepségünkön.
- helyezett: Pintér Lajosné (Holland krémes)
- helyezett: Szabó Károlyné (Karácsonyi mézes, Piramis)
- helyezett: Szadeczkiné Rédl Julianna (Lipcsei krémes)
Az újság terjedelme miatt itt tesszük közzé a beérkezett recepteket. Jó sütést kívánok!
Baloghné Bitó Ildikó
Havas háztető:
6 tojásból piskótát sütünk, ha kihűlt hosszában 3 felé vágjuk.
Barna töltelék: 10 dkg darált keksz, 25 dkg gesztenyemassza, 3 ek. kakaó, 3 ek. lekvár, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, rumaroma. Az egyik piskóta lapra háztető formájára felhalmozzuk.
2,5 dl tejben felfőzünk 1 cs. vaníliás pudingport, kikeverünk 10 dkg vajat, 15 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz. Ezzel a krémmel megkenjük a másik két piskótalapot és ráborítjuk a barna krémmel megkent csíkra. Csoki mázzal vonjuk be és kókusz reszelékkel megszórjuk.
Katona Mihályné
Piramis:
(piramis töltőforma szükséges hozzá)
- 50 dkg darált keksz
- 30 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 1 ek. kakaópor
- 1 dl tej
- rumaroma
A tejet, kakaót és a porcukrot gőz fölött összeolvasztjuk és a kekszhez vegyítjük. 2 cs. vaníliás pudingport 6 dl tejjel felfőzzük, ha kihűlt 25 dkg margarinnal és 20 dkg porcukorral összekeverjük. A sütemény aljára Albert-keksz kerül, a formát beszórjuk kókuszreszelékkel.
Mézeskalács:
1kg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 50 dkg méz,2 tojás, 2 kk. szódabikarbóna,mézeskalács fűszerkeverék, 2 ek. kakópor (barna részhez)
Díszítés: tojásfehérje + porcukor, ételszínezék.
Szabó Károlyné
Lipcsei krémes:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- 1 ek. kakópor
- 5 dkg cukor
- 2 mk. szalagáré 5 ek. tejben feloldva.
Összegyúrjuk és 2 lapot sütünk belőle a tepsi hátulján.
6 tojásból a szokásos módon piskótát sütünk.
Krém: Fél liter tejben felfőzünk 2 cs. vaníliás pudingot, ha kihűlt 25 dkg margarinnal és 20 dkg porcukorral összekeverjük, majd töltjük a lapokat. (Barna lap ? krém- piskóta ? krém ? barna lap) Tetejét díszítjük krémmel, csoki darával. 1 éjszakát pihentetjük, majd szeleteljük.
Szadeczkyné Rédl Julianna
Holland krémes:
Tészta: 50 dkg liszt, 6 dkg margarin, 16 dkg porcukor, 2 tojás, 1 tk. szódabikarbóna, 4 ek. olvasztott méz, 1 dl tejföl. Összegyúrjuk és 4 lapot sütünk.
Krém: 9 dl tej, 9 ek. liszt,1 ek. kristálycukor, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, kakaó, baracklekvár.
9 dl. tejjel , 9 ek. liszttel, 1 ek. kristálycukorral főzött krémet készítünk. A porcukrot a margarinnal kikeverjük, majd a két krémet összekeverjük, kétfelé vesszük, egyekbe kakaóport a másikba a vaníliás cukrot tesszük. Megkenjük a kihűlt tésztát. (mézes lap – kakaós krém – mézes lap ? baracklekvár – mézes lap- fehér krém- mézes lap)
Máz: 18 dkg margarin,18 dkg porcukor,1 cs. főzés nélküli pudingpor (puncs),2 ek. tej
A hozzávalókat gőz fölött addig keverjük, míg el nem kezd sűrűsödni, majd melegen a tészta tetejére simítjuk.
Pintér Lajosné
Almás-sárgarépás korpás kenyér:
2 sárgarépa, 2 alma, 15 dkg korpa, 5 tojás, 4 dl tej, 15 dkg liszt, 1 kk. sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna, csipetnyi só, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 5 dkg mandula.
A sárgarépát és az almát tisztítás után nagy lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a korpát, felvert tojásokat, tejet, sárgarépát és az almát. Pihentetjük 15 percig. A liszthez keverjük a sütőport, szódabikarbónát, sót, cukrot. Elmorzsoljuk benne a vajat, összedolgozzuk a korpás keverékkel és hozzáadjuk a darabokra vágott mandulát. A masszát sütőpapírral kibélelt hosszúkás formába simítjuk és megsütjük.
Kenyérné Lendvay Katalin
Áfonyás- mákos kocka:
Tészta: 9 tojás, 9 dkg liszt, 30 dkg darált mák, 36 dkg cukor. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjét, a cukorral kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a tojássárgáját a liszttel elkevert mákot. 3 lapot sütünk (sütőpapír használata).
Krém: 6 dl tejszín, 1 cs. habfixáló, 1 citrom reszelt héja, 3 cs. vaníliás cukor, 25-30 dkg áfonya lekvár.
A tejszínt a vaníliás cukorral, habfixálóval, citromhéjjal kemény habbá verjük.
A kihűlt lapokat először lekvárral, majd tejszínes krémmel megkenjük. Díszítjük a tetejét is, majd hűtőbe rakjuk.
Paréj Jánosné
Almás- diós rácsos:
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 15 dkg margarin,15 dkg porcukor, ? cs sütőpor, 2 tojássárgája, néhány kanál tejföl.
Töltelék: 1,5 kg alma, 15-20 dkg darált dió, 4 tojásfehérje, 10 dkg margarin.
Tésztát gyúrunk, vigyázzunk, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen, de könnyen tudjuk nyújtani, ezt a tejföl adagolásával érhetjük el. Egy kicsit állni hagyjuk.
Az almát lereszeljük, cukorral (ízlés szerint) pároljuk, ha már elfőtte a levét, teszünk bele 10 dkg vajat vagy ráma margarint, fahéjjal ízesítjük. Kissé hűtjük.
A tésztát két részre osztjuk, az egyik cipó kicsit nagyobb legyen, ezt kinyújtjuk, és tepsibe tesszük, ha az almánk egy kicsit levesesebb maradt a tésztára zsemlemorzsát szórunk, majd az almapürét rákenjük a tésztára.
4 tojásfehérjét 2 kanál porcukorral keményre felverünk, majd óvatosan belekeverjük a diót, és az alma tetejére simítjuk.
A tészta másik részéből rácsokat készítünk a tetejére.
A sütőt közben 180 fokra melegítjük, és kb. 15-25 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, sütőpapírt tegyünk rá. Nem kell szárítani a tésztát. Kihűlve kockákra vágjuk.
Talpai Tiborné
Sajnos recepteket nem kaptunk a következő süteményekhez:
?Apa kedvence? (csokis, chilis, túrós szelet borzselével): Dolmány Mihály
Mézeskalács figurák: Horváth Evelin
Kinder bueno: Kaiser Gerda