Ma 2017.Sep.25., Eufrozina, Kende napja van.   

Süteménysütő verseny

SHARE
, / 598 0

meggyes

Adventi rendezvényünk keretében az idén is meghirdettük karácsonyi süteménysütő versenyünket. Az otthon elkészített süteményeket Horváth Margit és Pálfi Ágnes cukrászok értékelték falukarácsonyi ünnepségünkön.

  1. helyezett: Pintér Lajosné       (Holland krémes)
  2. helyezett: Szabó Károlyné     (Karácsonyi mézes, Piramis)
  3. helyezett: Szadeczkiné Rédl Julianna (Lipcsei krémes)

Az újság terjedelme miatt itt tesszük közzé a beérkezett recepteket. Jó sütést kívánok!

                                                                                                          Baloghné Bitó Ildikó


Havas háztető:

suti-1

6 tojásból piskótát sütünk, ha kihűlt hosszában 3 felé vágjuk.

Barna töltelék: 10 dkg darált keksz, 25 dkg gesztenyemassza, 3 ek. kakaó, 3 ek. lekvár, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, rumaroma. Az egyik piskóta lapra háztető formájára felhalmozzuk.

2,5 dl tejben felfőzünk 1 cs. vaníliás pudingport, kikeverünk 10 dkg vajat, 15 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz. Ezzel a krémmel megkenjük a másik két piskótalapot és ráborítjuk a barna krémmel megkent csíkra. Csoki mázzal vonjuk be és kókusz reszelékkel megszórjuk.

                                                                                                          Katona Mihályné


Piramis:

(piramis töltőforma szükséges hozzá)

suti-2

  • 50 dkg darált keksz
  • 30 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 dl tej
  • rumaroma

 

A tejet, kakaót és a porcukrot gőz fölött összeolvasztjuk és a kekszhez vegyítjük. 2 cs. vaníliás pudingport 6 dl tejjel felfőzzük, ha kihűlt 25 dkg margarinnal és 20 dkg porcukorral összekeverjük. A sütemény aljára Albert-keksz kerül, a formát beszórjuk kókuszreszelékkel.

Mézeskalács:

1kg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 50 dkg méz,2 tojás, 2 kk. szódabikarbóna,mézeskalács fűszerkeverék, 2 ek. kakópor (barna részhez)

Díszítés: tojásfehérje + porcukor, ételszínezék.

                                                                                                          Szabó Károlyné


Lipcsei krémes:

suti-3

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek. kakópor
  • 5 dkg cukor
  • 2 mk. szalagáré 5 ek. tejben feloldva.

Összegyúrjuk és 2 lapot sütünk belőle a tepsi hátulján.

6 tojásból a szokásos módon piskótát sütünk.

Krém: Fél liter tejben felfőzünk 2 cs. vaníliás pudingot, ha kihűlt 25 dkg margarinnal és 20 dkg porcukorral összekeverjük, majd töltjük a lapokat. (Barna lap – krém- piskóta – krém – barna lap) Tetejét díszítjük krémmel, csoki darával. 1 éjszakát pihentetjük, majd szeleteljük.

                                                                                                          Szadeczkyné Rédl Julianna


Holland krémes:

suti-4

Tészta: 50 dkg liszt, 6 dkg margarin, 16 dkg porcukor, 2 tojás, 1 tk. szódabikarbóna, 4 ek. olvasztott méz, 1 dl tejföl. Összegyúrjuk és 4 lapot sütünk.

Krém:  9 dl tej, 9 ek. liszt,1 ek. kristálycukor, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, kakaó, baracklekvár.

9 dl. tejjel , 9 ek. liszttel, 1 ek. kristálycukorral főzött krémet készítünk. A porcukrot a margarinnal kikeverjük, majd a két krémet összekeverjük, kétfelé vesszük, egyekbe kakaóport a másikba a vaníliás cukrot tesszük. Megkenjük a kihűlt tésztát. (mézes lap – kakaós krém – mézes lap – baracklekvár – mézes lap- fehér krém- mézes lap)

Máz:    18 dkg margarin,18 dkg porcukor,1 cs. főzés nélküli pudingpor (puncs),2 ek. tej

A hozzávalókat gőz fölött addig keverjük, míg el nem kezd sűrűsödni, majd melegen a tészta tetejére simítjuk.

                                                                                                                     Pintér Lajosné


Almás-sárgarépás korpás kenyér:

suti-5

2 sárgarépa, 2 alma, 15 dkg korpa, 5 tojás, 4 dl tej, 15 dkg liszt, 1 kk. sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna, csipetnyi só, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 5 dkg mandula.

A sárgarépát és az almát tisztítás után nagy lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a korpát, felvert tojásokat, tejet, sárgarépát és az almát. Pihentetjük 15 percig. A liszthez keverjük a sütőport, szódabikarbónát, sót, cukrot. Elmorzsoljuk benne a vajat, összedolgozzuk a korpás keverékkel és hozzáadjuk a darabokra vágott mandulát. A masszát sütőpapírral kibélelt hosszúkás formába simítjuk és megsütjük.

 

Kenyérné Lendvay Katalin


Áfonyás- mákos kocka:

suti-6

Tészta: 9 tojás, 9 dkg liszt, 30 dkg darált mák, 36 dkg cukor. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjét, a cukorral kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a tojássárgáját a liszttel elkevert mákot. 3 lapot sütünk (sütőpapír használata).

Krém: 6 dl tejszín, 1 cs. habfixáló, 1 citrom reszelt héja, 3 cs. vaníliás cukor, 25-30 dkg áfonya lekvár.

A tejszínt a vaníliás cukorral, habfixálóval, citromhéjjal kemény habbá verjük.

A kihűlt lapokat először lekvárral, majd tejszínes krémmel megkenjük.        Díszítjük a tetejét is, majd hűtőbe rakjuk.

                                                                                                                      Paréj Jánosné


Almás- diós rácsos:

suti-7

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 15 dkg margarin,15 dkg porcukor, ½ cs sütőpor, 2 tojássárgája, néhány kanál tejföl.

Töltelék: 1,5 kg alma, 15-20 dkg darált dió, 4 tojásfehérje, 10 dkg margarin.

Tésztát gyúrunk, vigyázzunk, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen, de könnyen tudjuk nyújtani, ezt a tejföl adagolásával érhetjük el. Egy kicsit állni hagyjuk.

Az almát lereszeljük, cukorral (ízlés szerint) pároljuk, ha már elfőtte a levét, teszünk bele 10 dkg vajat vagy ráma margarint, fahéjjal ízesítjük. Kissé hűtjük.

A tésztát két részre osztjuk, az egyik cipó kicsit nagyobb legyen, ezt kinyújtjuk, és tepsibe tesszük, ha az almánk egy kicsit levesesebb maradt a tésztára zsemlemorzsát szórunk, majd az almapürét rákenjük a tésztára.

4 tojásfehérjét 2 kanál porcukorral keményre felverünk, majd óvatosan belekeverjük a diót, és az alma tetejére simítjuk.

A tészta másik részéből rácsokat készítünk a tetejére.

A sütőt közben 180 fokra melegítjük, és kb. 15-25 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, sütőpapírt tegyünk rá. Nem kell szárítani a tésztát. Kihűlve kockákra vágjuk.

Talpai Tiborné


 

Sajnos recepteket nem kaptunk a következő süteményekhez:

„Apa kedvence” (csokis, chilis, túrós szelet borzselével): Dolmány Mihály

Mézeskalács figurák: Horváth Evelin

Kinder bueno: Kaiser Gerda

suti-8 suti-10 suti-9