Föld órája Baracson: az E.ON huszonnyolcezer forintért kapcsolta volna le a villanyt

SHARE
, / 1394 0

A baracsiak életének fontos része a környezettudatos szemlélet formálása: takarítási és egyéb akciókkal igyekeznek felrázni a Föld megmentése  iránt kevésbé fogékony lakótársakat is.  Várai Róbert polgármester örömmel fogadta a község Széchenyi Zsigmond Általános Iskolájának  Föld napi kezdeményezését. Kalló Zoltánné, a harmadikosok tanítója délelőtti és esti családi programot szervezett múlt  szombatra, hogy a szülők és a gyerekek együtt legyenek, közösen tegyenek a Föld megmentéséért. Esti tábortűz is része volt a  rendezvénynek, amikor  a falubeliek  az Egy óra a Földért akcióhoz csatlakozva  közvilágításmentesen, a lángok fényénél énekeltek, beszélgettek  volna. Az E.ON ugyanis 28 ezer forintot kért a közvilágítás egy órányi lekapcsolásáért – mondta el a polgármester, akit felháborított  a szolgáltató hozzáállása a Föld-ügyhöz.

– Szerintem fantasztikus volt az egész kezdeményezés, ahogyan Kalló Zoltánné mozgósítani tudta a gyerekeket – hangsúlyozza a polgármester.  A kicsik saját kezűleg készítettek plakátokat, kitették azokat a falu köztereire, hogy minél többen legyenek az esti tábortűznél. Mozgósították a szülőket, ismerősöket is, úgyhogy voltunk vagy százan. Csak éppen  a közvilágítás lekapcsolását nem tudtam elintézni, ami az akció lényege lett volna… Hatszázezer forintot fizetünk havonta a közvilágításért. Engem felháborít, hogy az E.ON üzletileg közelít egy olyan világméretű kezdeményezéshez, jó ügyhöz, amely a Föld megóvására hívja fel a figyelmet.

Varga Ivett, az E.ON szóvivője azt mondja: sajnálja, de a kiszállási díjat és a közvilágítás  le-, illetve visszakapcsolásával járó költségeket a megrendelőnek kell fizetnie. Könyvelési szempontból sem tudják másként megoldani az ilyen jellegű kéréseket. Továbbá:  ha minden hasonló kérést teljesítenének, az milliós tételt jelentene az áramszolgáltatónak, amit nem tud bevállalni. Egyébként az E.ON is csatlakozott a Föld órája akcióhoz, felhívta a dolgozói figyelmét arra, hogy otthonaikban kapcsolják le a villanyt  tette hozzá Varga Ivett.

A Föld napi programot szervező Kalló Zoltánné nem csügged, ellenkezőleg. Szerinte a gyerekek és a  felnőttek fantasztikus dolgokat vittek véghez a délelőtti versenyen. Lufiba zárták a tiszta levegőt és a léggömböket a tó vizére engedték, ahonnan a fárasztó nap után kihalászták  mert szükségük volt az élethez nélkülözhetetlen levegőre. Petíciót fogalmaztak meg a várost szennyező gyárigazgatónak, majd elfoglalták a gyárat, mert az igazgató nem tett semmit a környzetszennyezés megakadályozásáért. Megmentették a sivagagban éhező, szomjazó embert, valamint a talajt a szennyeződésektől. Este pedig körül ülték a játszótér mellett rakott tábortüzet és jót énekeltek közösen. Jövőre szeretnénk bővíteni a programot, mert a résztvevők közül többen azt mondták,  kiváló a kezdeményezés. Valahogy addigra összeszedjük a pénzt is a közvilágítás lekapcsolására…, teszi hozzá a tanítónő.