Korvironaus III.

SHARE
, / 1760 1

Korvironaus III.

A napjainkban fogságba ejtő fogalom, a vírus. Hónapok óta fenyegetett, majd hagyott egy nyári szünetet és most szeptembertől újra támad. Az első fordulóban az időseket rémísztgette, most a gyermekeket. A másodlagos célpont úgy tűnik a középkorosztály. Egyik esetben is, másik esetben is Ők a fő teherviselők.

Most úgy tűnik közelebb jött településünkhöz is. Óvodánk egyik csoportjának egyik gyermeke családjában a tesó találkozott olyannal, aki vírushordozó lehet, de még nem beteg. Ettől a mai lélektani helyzetben illik meghozni az arányos elkülönítésre vonatkozó szabályt. Most a szülők tájékoztatásánál tartunk, és egy kérés hangzik feléjük: amennyiben tudják és akarják, újra szüneteltessék az oviba járást. Nagy és nehéz kérés ez. A teljesítés se könnyű. Gondolhatjuk, hogy egy gyanú, egy feltételezés ekkora riadalmat okoz? Mert a tesó találkozott olyannal, aki vírushordozó lehet? Ezért dobjunk el kapát kaszát és zárkózzunk be újra? Vagy ne vegyünk róla tudomást és ne tegyünk semmit? Most még mindenkinek belátására van bízva. Amennyiben kapunk hivatalos helyről megerősített tájékoztatást a vírus jelenlétéről, akkor várhatóan a következő fokozatban az óvodát be kell zárnunk.

A vírus, mint egy rettenetes szellemiség kering közöttünk. Nem látjuk, nem érzékeljük, csak mondják nekünk, hogy itt van. Sokan már nem is félnek, egyszerűen nem ismerik el, hogy ilyen van. Az orvostudomány óvatos, vannak határozottan tagadók, és vannak határozottan megerősítők. Az, hogy valami van, az biztos. Az, hogy az esetek döntő többségében meggyógyulnak, az is biztos. Az, hogy az influenza megszűnik, borítékolható. Az, hogy hamarosan tönkremegy a kezünk bőrfelülete, az is.  Az, hogy egyszer majd több év alatt mindenki megkapja és meggyógyul, szintén biztos. Az, hogy aki nem fordít gondot saját testére és nem mozog, nem ápolja, az étkezésében nem ismer mértékletességet, az minden tekintetben veszélyeztetett, csak éppen a jelen vírust nem okolhatja miatta. De úgy tűnik, hogy ez a vírus nem válogat és nekimegy a legegészségesebb sportolóknak is, bár minden valószínűség szerint majd le is pattan róluk. Róluk igen, mert a test védekező rendszere győzni fog! De azokról nem pattan le, akik eddig se figyeltek magukra. Bár ez se mondható el taxatíve. Ki érti ezt? Senki.

Tisztelt Baracsiak!

Akár hiszünk a vírusban, akár nem hiszünk a vírusban, mindenképpen kérem, hogy mindenki tartsa be az általános előírásokat. Maszk viselés, akár hisz benne, akár nem. A távolságtartás, akár hiszi, akár nem. A beteg gyermek (és felnőtt) kiemelése a közösségből mindenképpen. A nyugalom, a higgadtság megőrzése legfőképpen. Nem okolunk senkit, aki esetleg behozza közénk a létező, vagy nemlétező vírust. Nem rekesztjük ki, nem bántjuk. Tudomásul vesszük, hogy nekünk is van. Kívánjuk neki a gyógyulást. A materialisták reménykedjenek, aki hisz a feljebbvalóban, az imádkozzon.

Várai Róbert – polgármester