Tájékoztatás szaghatás okáról

SHARE
, / 1104 0

Tájékoztatás az AGROBARACS Zrt. tejelő tehenészete irányából érkező szaghatás okáról

A teheneknek erjesztett tömegtakarmányt állítunk elő rozsból és kukoricából. 2022 évben a rozs szenázs betárolásánál csapadékos volt az idő, de a növény fejlettségi állapota szükségessé tette annak levágását és betárolását. A betárolási folyamat során a rozs szenázs többször is esőt kapott. A betárolt takarmány ezután egy erjedési folyamaton megy keresztül, melynek egy része vajsavas erjedés a másik része tejsavas erjedés. Ha az erjedési folyamat során a tejsavas erjedés történik meg túlnyomó részt a takarmány nem lesz rossz szagú. Minél nagyobb az aránya a vajsavas erjedésnek ez az anyag annál büdösebb. Sajnos a kedvezőtlen betárolási körülmények miatt a rozs szenázsunk egy része büdös lett. Az állatok ettől függetlenül megeszik ezt is. A laboreredmények alapján a rossz szagú takarmány beltartalmi értéke is megfelelő.
Az etetést ezzel a rossz szagú tétellel kezdtük, hogy minél előbb elfogyjon, ami pár héten belül megvalósul.
Bízunk benne, hogy a szaghatás is csökkenni fog.
Vizsgáltuk, hogy van e olyan szer, vagy megoldás, ami a szaghatást csökkentené, illetve megszüntetné, de nem találtunk ilyet.
Hétfőn bejárást tartott a NÉBIH hatósági állatorvosa, hogy kivizsgálja a rossz szag okát. Ő is a fenti megállapításra jutott. A telepen más rendellenességet nem tapasztalt, szakmailag megfelelő működésűnek ítélte a telepet.
Kérem türelmüket, a következő időszakra, sajnos rajtunk kívülálló viszonyok alakították ki ezt a helyzetet.

Horváth Péter ügyvezető igazgató  – AGROBARACS Zrt.