Tájékoztatás Gépjárműadó befizetésről

SHARE
, / 866 0

Idén is a NAV-tól érkeznek a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, határozatok a fizetésre kötelezettekhez vagy képviselőjükhöz; az adó első részletét március 15-ig, a másodikat szeptember 15-ig kell befizetni.

Ebben az évben is határozatot kapnak azok, akiknek a tavalyihoz képest változott a gépjárműadójuk, akiknél viszont változatlan az adó összege, azokat értesítésben emlékezteti a NAV a fizetésre. Idén az adót kerekítés nélkül, forintban kell megfizetni; ha csak ez a különbség a tavalyihoz képest, akkor a NAV szintén csak értesítő levelet küld határozat helyett.
Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést azok, akiket egész évre adómentesség illet meg, és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható. Ilyenek például az egyházi jogi személyek, vagy egyes civil szervezetek. Nem kapnak levelet azok sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes. A határidőkre érdemes odafigyelni, mert az adó késedelmes fizetésekor már késedelmi pótlék növelheti az összeget.
A gépjárműadót továbbra is a NAV-hoz kell befizetni, a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. Banki átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag átutalással rendezhetik a befizetést. Akik nem kötelezettek pénzforgalmi számla nyitására, azok fizethetnek banki átutalással, csekken, vagy az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül átutalással.
A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan küldi mindenkinek, aki elektronikusan elérhető, a többiek postán kapják meg a papírokat. A tárhelyre érkező iratot érdemes a “tartóstárba” áthelyezni, mert a dokumentum csak 30 napig érhető el a tárhelyen, utána törlődik.
Ha valaki természetes személyként nem kapja kézhez az értesítőt és a csekket, akkor 2022. február 15-től SMS-ben is kérhet csekket a 06303444304-es telefonszámon. Az SMS-be a „CSEKK” szót, utána egy szóközt, majd az adóazonosító jelet kell beírni.

Pasker Istvánné – adóügyi előadó