Tűzgyújtási tilalom

SHARE
, / 1995 0

HATÁROZAT

Az ország területén lévő erdőkben és a fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon – átmeneti időre2017. június 20-tól  általános tűzgyújtási tilalmat rendelek el.

A fenti időponttól kezdődően tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken a kijelölt tűzrakó helyeken is.

Felhívom az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, pénzbírsággal sújtható.

A tilalom feloldásáról a fokozott tűzveszély elmúltával, későbbi időpontban intézkedem.

Indokolás

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján elmúlt időszakban, az országban több helyen megnövekedett a szabadtéri, valamint az erdő, illetve vegetációtűzzel kapcsolatos tűzesetek száma. Az erősödő felmelegedés és a szeles, csapadékmentes napok gyakoribb előfordulása miatt kiszáradt és ezért gyúlékony állapotba került a növényzet számos erdőterületen, illetve azok közvetlen környezetében, különösen a parlag- és legelő területekkel határos erdőkben. Az ország további erdőterületein várható az elkövetkező időszakban még fokozott tűzveszély kialakulása.

Az erdőben gyújtott tűz, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, továbbá a közúton és vasúton utazók által eldobott égő cigaretta és dohánynemű is fokozott tűzveszélyt eredményezhet.

A közutak, illetve vasúti töltések mellett keletkező tüzek is veszélyeztethetnek sok esetben közvetlenül erdőterületeket.

A rendkívül gyúlékony száraz növényzet az erdőkben, fásításokban vagy mezőgazdasági területeken közvetlen életveszéllyel, vagy súlyos kárral fenyegető tűzeseteket eredményezhet.

További részletek a teljes határozatban – Határozat.pdf

Tájékoztató szabadtéri égetéssel kapcsolatban – Tájékoztató.pdf

Dr. Fazekas Sándor miniszter nevében és megbízásából:

Dalvári Vince Gábor
főosztályvezető-helyettes