Lezárult Baracs kerékpáros útvonalainak fejlesztése – Sajtóközlemény

SHARE
, / 1496 0

kerekparut-atadas_0

Baracs Község Önkormányzata

Sajtóközlemény             

Baracs kerékpáros útvonalainak fejlesztéséről, a Széchenyi utcában megépült kerékpárút, Kerékpáros sáv avatásáról

Lezárult Baracs kerékpáros útvonalainak fejlesztése, amelyre a község önkormányzata támogatást nyert 2012-ben a KDOP-4.2.2-11-2012-0002 számú projektjével. Az ünnepélyes átadásra 2014. október 10-én került sor. Az elnyert 188.467.309 forint összegű pályázati forrásnak köszönhetően a Széchenyi utca teljes hosszában, közel három kilométeres szakaszon valósult meg az önálló kerékpárforgalmi létesítmény, amelynek célja a kerékpáros közlekedés teljes rendezése.

Baracs Község Önkormányzata 2012-ben nyert támogatást a KDOP-4.2.2-11-2012-0002 számú, ?Baracs kerékpáros útvonalainak fejlesztése? című projektjével. A beruházás teljes költsége 209.408.123 forint. Ehhez 188.467.309 forint volt a elnyert támogatás összege, amely 89,99 százalékos intenzitásnak felel meg. Az önkormányzat egy későbbi pályázatával visszaigényelte, és ennek köszönhetően Baracs vissza is kapta az önrészt, így elmondható, hogy a kerékpárút-fejlesztés 100 százalék mértékben támogatott volt.

A baracsiak nagyon szívesen közlekednek kerékpárral a településen belül. A pályázat benyújtásakor felmérték a szakemberek, hogy a főutcaként emlegetett Széchenyi utcán naponta átlagosan 705 lakó biciklizik a boltba, az ismerősökhöz, a községházára, az óvodához, az iskolához. A gépjárműforgalom is jelentős: 2832 személy- és teherautó naponta. Ilyen nagy járműforgalom mellett a kerékpárosok folyamatos veszélynek voltak kitéve a rossz minőségű és keskeny úttest szélén közlekedve.

A beruházás jóvoltából a Széchenyi utca teljes hosszán valósult meg az önálló kerékpárforgalmi létesítmény, melynek célja a kerékpáros közlekedés teljes rendezése. A fejlesztéshez kapcsolódóan az önkormányzat saját forrásból felújíttatta a teljes útburkolatot, ezáltal biztonságossá tette az autós és kerékpáros közlekedést egyaránt. A rendelkezésre álló terület figyelembevételével épült meg kerékpárút, gyalogos-kerékpárút és kerékpársáv, továbbá két impozáns műtárgy, a Kokasd-Baracsi ér és a Nagyvenyim-Baracsi ér fölötti hidak. A terület nem mindenütt tette lehetővé kerékpárút kialakítását, ezért a szűkebb szakaszokon kerékpáros sávokat épített ki a kivitelező. Kétoldali egyirányú kerékpársáv 2027 méter szakaszon van, egyoldali kétirányú kerékpárút pedig 392 méteren szolgálja a baracsiakat. Egyoldali kétirányú gyalogos- és kerékpárút létrehozására 432 méter szakaszon volt lehetőség.

A projekt keretében megv

alósult kerékpárút a Széchenyi utca Liget sori csomópontjánál kezdődik és a Kokasdi utcai kereszteződéséig tart.

A projekt során 16 db kerékpártároló épült, és 4 db új közvilágítási kandeláber létesült a kerékpárosok és gyalogosok közúton történő biztonságos átvezetésére.

2014. október 10.

Várai Róbert
Baracs Község polgármestere