Sajtóközlemény

SHARE
, / 1635 0

Befejezéséhez közeledik Mezőfalva, Baracs, Nagyvenyim és Kisapostag szennyvízcsatorna-hálózatának bővítése. Június hónap folyamán átadásra került a csatornahálózat döntő része, s megkezdődött a hálózat üzemeltetése. Jelenleg kiegészítő munkálatok folynak azokon a területeken, ahol az eredetileg tervezett műszaki megoldás helyett más módon kerül kiépítésre a csatorna. A kiegészítő munkák keretében, indokolt esetben lehetőség van házi átemelők kiépítésére, ha az ingatlan gravitációsan nem köthető rá a csatornahálózatra. Az önkormányzatok vezetői kérik az ingatlantulajdonosokat: legkésőbb augusztus 25-ig jelezzék az esetleges műszaki problémákat, illetve az esetleg szükségessé váló házi átemelő igényeket.

Tájékoztatjuk, Önöket, hogy a csatornahálózatra történő rákötés jogszabályban előírt határideje lassan lejár, ezért kérjük, minél előbb készítsék el a csatlakozást, mert így elkerülhető az 1800 Ft/m3 mértékű talajterhelési díj kiszabása.

Az önkormányzati vezetők kérik, hogy akinek műszaki problémája van a rákötésnél és/ vagy házi átemelő szükséges számára, mielőbb, de legkésőbb augusztus 25-ig jelezze azt a polgármesteri hivatalban!

A csatorna nem választható lehetőség! Igénybevételére jogszabály kötelezi az ingatlantulajdonost!

Akinek a háza előtt szennyvízelvezető vezeték van kiépítve, annak kötelező rákötni a hálózatra! A műszaki rendelkezésre állástól számítva 90 nap türelmi időt biztosít erre a jogszabály. Aki ez idő alatt nem köt rá, annak talajterhelési díjat kell fizetnie az elfogyasztott ivóvíz és az elszállíttatott szennyvíz mennyisége közötti különbözet (tehát az ingatlanon maradt szennyvízmennyiség) alapján, melyet a település jegyzőjének mérlegelés nélkül ki kell szabnia és az adókéhoz hasonló módon behajtania. A talajterhelési díj nagyon magas, köbméterenként 1800 forint. Ezzel szemben a szennyvízelvezetési és tisztítási díj bruttó 600 forint köbméterenként.

Egy év elteltével már senkinek sem lesz választási lehetősége. A törvény előírásainak megfelelően a járási hivatal minden érintettet kötelezni fog a hálózatra történő rákötésre! Addig is kímélje meg családját, ingatlanát a háromszoros talajterhelési díjtól! Kössön rá minél előbb a műszakilag rendelkezésre álló csatornahálózatra!

Mezőfalva 2014. augusztus 14.

 

 

Köszönöm a megértésüket és az együttműködésüket!

 

Márok Csaba
A Mezőfalva és Térsége
Szennyvízberuházó Önkormányzati
Társulás elnöke