Az influenza járvány felszálló ágában vagyunk

SHARE
, / 1438 0

influenza

A megye területén, 2013. 07. hetében, az influenza figyelőszolgálat adatai alapján végzett becslés szerint 2090 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez 57,6 %-al több mint az előző héten. A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei morbiditás 491,13 %000 volt, az elmúlt három hét során folyamatos emelkedést mutatott, a megye egészére nézve megközelítette a magas aktivitási tartományt.

A területi morbiditási arány mindhárom járás területén lényegesen növekedett, eltérő mértékben. A területi morbiditás legmagasabb a Székesfehérvári járás területén 607,7%ooo (előző héthez képest 31,2 %-os emelkedés); ezt követi a Móri járás 467,9 %ooo (előző héthez képest 184,6 %-os emelkedés); a Dunaújvárosi járás területén pedig 321,6 %ooo (előző héthez képest 122,0 %-os emelkedés). A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány a Székesfehérvári járás után a Móri járás és a Dunaújvárosi járás területén is jelentősen meghaladta járványos küszöb értéket, a légúti mintákból, a 6. hétig influenza pozitivitás még nem volt kimutatható. A megbetegedési arány Székesfehérvári járás területén magas aktivitást mutat.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók között a 35-59 évesek aránya csökkent, a 0-14 évesek és 15-34 évesek aránya változatlan, a 60 évesek és az e fölöttiek növekvő arányt mutatnak az előző hetihez képest.

A betegek 46,0 %.-a 0-14 éves; 35,8 %-a 15-34 éves; 15,1 %-a 35-59 éves; 3,1%-a 60 évesek, illetve az e felettiek korosztályába tartozott.

Jelentésünket megelőzően szereztünk tudomást a 07. hétre vonatkozóan közösségi halmozódásról. A Székesfehérvári járás területén lévő óvodából légúti tünetekkel megbetegedettek halmozódását jelentették. A megbetegedések a 07. hét elejétől indultak. A hiányzás mértéke 52,8%. A lázzal, fejfájással, szédüléssel járó megbetegedések az óvodásokat érintette. A gyerekek túlnyomó része már gyógyult, újabb megbetegedések nem jelentkeztek. Mintavételezésre a késői értesülés miatt már nem volt lehetőség. Jelentésünk hetében szereztünk tudomást újabb három közösségi halmozódásról. A Székesfehérvári járás területén lévő egy általános iskolából és két óvodából légúti tünetekkel megbetegedettek halmozódását jelentették. A megbetegedések a 08. hét elejétől indultak. Az általános iskolában a hiányzás mértéke elérte a 25%-ot. A hírtelen kezdődő magas lázzal, fejfájással, végtagfájdalommal, köhögéssel járó megbetegedések a tanulók 25%-át érintette. A tanulókon kívül 2 felnőtt dolgozó is megbetegedett. Az etiológia tisztázására légúti mintavételezés történt. A szintén Székesfehérvári járás területén két óvodában a hiányzások aránya 40% feletti volt. A megbetegedések hirtelen jelentkező magas lázzal és köhögéssel indultak. Az etiológia tisztázására mintavételezés folyamatban.

A 2012. 40. héttől összesen 3 influenza B és 2 influenza A vírus kóroki szerepe igazolódott.

A Fejér Megyei Szent György Kórház minden osztályára kiterjedően, 2013. február 8-tól elrendelt kórházi látogatási tilalom továbbra is érvényben marad. A 100 ezer lakosra számított megbetegedési arány a Dunaújvárosi és a Móri járási intézet illetékességi területén is jelentős emelkedést mutatott. Dunaújváros területén a járványos küszöb több mint kétszerese, Móri intézet területén több mint háromszorosa. Mindezek alapján a Móri és a Dunaújvárosi járási intézet területén a fekvőbeteg intézetekben – az ott ápolt betegek érdekében, minden osztályra kiterjedően – 2013. február 22-étől látogatási tilalom kerül elrendelésre.

Influenza figyelőszolgálat adatai 2012/2013. évi influenza szezonban, Fejér megyében

Morbiditás 100 ezer lakosra

05. hét

06. hét

07. hét

Dunaújváros

101,4

144,9

321,6

Mór, Bicske

126,5

164,4

467,9

Székesfehérvár

193,5

463,3

607,6

FEJÉR MEGYE

151,95

311,66

491,13

 

influenza1

influenza2

 

Fejér megye területét tekintve a Székesfehérvári Járási Intézet illetékességi területén az influenza aktivitás magas, a Móri, Bicskei területen megközelítette a magas aktivitási tartományt, a Dunaújvárosi területen mérsékelt az aktivitás, de az elmúlt héthez képest a megbetegedési arányok több mint kétszeresével nőttek.

Az előző évi influenza szezonnal összehasonlítva a megbetegedések számának emelkedése 2 héttel előbb volt tapasztalható és már most meghaladta az előző szezonban észlelt csúcsot.

A járvány további lefolyását tekintve nehéz pontosat mondani, de az emelkedés nagy valószínűséggel folytatódik.

Magyarországon az eddigi tapasztalatok alapján az influenzajárványok 6-8, legfeljebb 10 hétig tartanak.

Az influenza védőoltásokkal még jelentős számú megbetegedés előzhető meg.

A téli időszakban többféle légúti kórokozó állhat a megbetegedések hátterében, de a súlyos szövődmények szempontjából az influenza a legjelentősebb. Az influenza egyik legfontosabb szövődménye a tüdőgyulladás, amely lehet másodlagos bakteriális tüdőgyulladás, a kezdeti heveny szak után fellépő ismételt lázzal, légúti tünetekkel. Előfordulhat azonban elsődleges influenza vírus okozta tüdőgyulladás, amely a megbetegedés kezdeti tüneteinek felléptekor már jelentkezik, lefolyása gyakran nagyon súlyos, legtöbbször intenzív ellátást igényel. A szövődményként jelentkező tüdőgyulladások az influenzával összefüggésbe hozható halálozások jelentős részét okozzák.

Az influenza megbetegedés súlyos lefolyása szempontjából veszélyeztettek a krónikus szív- és érrendszeri, légúti, máj és vesebetegek, anyagcsere betegségben szenvedők, cukorbetegek, daganatos betegek és immungyengeségben szenvedők, az ápolást, gondozást nyújtó rehabilitációs vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápoltak, várandós kismamák, és a 65 év felettiek.

A veszélyeztetett csoportokba tartozók számára az influenza elleni védőoltás térítésmentesen, háziorvosuknál elérhető.

Az influenza védőoltás beadása után a védettség hozzávetőlegesen két hét alatt, fokozatosan alakul ki.

A téli időszakban gyakrabban előforduló légúti megbetegedések az influenza védőoltás beadása után is jelentkezhetnek, az ilyen megbetegedéseknek nincs összefüggése az influenza védőoltással.

Az influenza elleni védőoltás nem tartalmaz élő kórokozót, influenza megbetegedést nem okozhat.

Ajánlatos, hogy akik megbetegedtek, saját és mások védelme érdekében forduljanak orvoshoz, gyógyulásukig maradjanak otthon és kövessék orvosuk tanácsait.

Székesfehérvár, 2013. február 20.

Tájékoztatást adta:

Dr. Müller Cecília
megyei tisztifőorvos

Dr. Krisztián Erika
járványügyi osztályvezető főorvos