Hétvégi házakat törtek fel és fosztottak ki Baracson és Mezőfalván

SHARE
, / 1083 0

lakossagiforum

A két településen megsokasodtak a betörések: legutóbb múlt héten törtek fel ismeretlenek több épületet Baracson és Mezőfalván. A nyugtalan lakók éppen ezért szombaton fórumot szerveztek.

– Az utóbbi hetekben Baracson és Mezőfalván megszaporodtak a betörések. Legutóbb április 27-e és április 29-e között érkezett hozzánk bejelentés: ekkor Baracson egy Hársfa utcai lakóház pcéjét törték fel ismeretlen elkövetők, ahonnan húszezer forint alatti értékben bronzalkatrészeket vittek magukkal. Ugyanebben az időben Mezőfalván a Déli Dűlőben két présházat törtek fel. Az elsődleges adatok alapján onnan nem vittek el semmit az illetéktelen behatolók – tájékoztatta lapunkat Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A betörések és a lopások miatt a baracsi érintettek szombaton lakossági fórumot szerveztek a település szabadidőparkjában, ahol Mezei Zsolttól, a Baracsi Polgárőrség vezetőjétől megtudtuk, az elmúlt hetekben Mezőfalván tizennégy, míg Baracson tíz üdülőházat törtek fel.

– Az elkövetők nem csupán feltörtek, és kifosztottak házakat: ha nem volt mit elvinni, széttörtek mindent, ami az útjukba került. A szememben ez a betörések műfajának a legalja – mondta a fórumon Várai Róbert. Baracs polgármestere a megjelent lakók kérdésére, miszerint – Milyen lépéseket tesz az önkormányzat a betörések megelőzésére? – elmondta: a helyi polgárőrség tagjai, megerősítve a Cseh László vezette kisapostagi polgárőrséggel, sűrített szolgálatot vállalnak, s minden éjjel járőröznek a duna-parti üdülőházas övezetben. – Emellett javítjuk az érintett utcák közvilágítását is. Ezügyben már egyeztettünk az E.ON Hungária Zrt. illetékeseivel – emelte ki a polgármester.

Mezei Zsolt azonban arra figyelmeztetett: mivel ezek az ingatlanok az év nagy részében lakatlanok, a legjobb megoldás az lenne, ha egy biztonságtechnikai cég munkatársait bíznák meg néma riasztóberendezések beszereltetésével és üzemeltetésével. Riasztás esetén ugyanis a cég értesíthetné a helyi polgárőröket, akik percek alatt a helyszínre érhetnek, függetlenül attól, hogy a tulajdonos ott van-e, avagy nincs. – Ezügyben – tette hozzá Mezei – tettünk lépéseket, sőt, egy cégtől már árajánlatot is kaptunk.

A fórumon Budavári Árpád dunaújvárosi rendőrkapitány is megjelent, s biztosította az érintetteket: – Egyik község lakóit sem hagyjuk magukra! Ezen a héten egyeztetünk az érintett települések vezetőivel, valamint a polgárőrség képviselőivel, hogy mit is tudunk tenni a későbbi esetek elkerülése, és az idáig ismeretlen tettesek kézre kerítése érdekében – mondta a rendőrkapitány, aki végezetül kiemelte: – Bármilyen jelentéktelennek tűnő információ hasznos lehet a nyomozásban.

Bejelentéseiket a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság 06/25-510-510-es, Polák Norbert körzeti megbízott 06/70-776-7511-es, vagy Mezei Zsolt polgárőr 06/30-607-1233-as telefonszámán tehetik meg.