Események 2008. évtől

SHARE
, / 1457 0

2008. februártól új vezetőség került az egyesület élére. Tovább folytatódtak azok a programok, melyek hosszú évek óta hagyománnyá váltak és ehhez jöttek azok, amelyekre igény és lehetőség adódott, illetve mind az, ami megérintett bennünket év közben.

Minden év februárjában közgyűlést tartunk, és az ott elfogadott programokat igyekszünk megvalósítani.

Programjainkat az egyesület céljaival összhangban tervezzük, szervezzük, ezek adják a stabilitását a működésnek.

Állandó programok:

  • Negyedéves összejövetelek, melyen köszöntjük a Nőket, az Anyákat, a születés és névnapjukat ünneplő tagjainkat. Az év végi összejövetelen megköszönjük polgármesterünknek, a képviselőknek és támogatóinknak az év folyamán nyújtott anyagi és természetbeli juttatásokat, támogatásokat.
  • Farsang, Költészet napja, Majális, Húsvét, Barátság nap, Mikulás, Karácsony, Szilveszter. Időnként környezetvédelmi és egészségvédő napot, vetélkedőt tartunk. Ezeken a rendezvényeken a néphagyományok felidézését  vidám jelenetek előadása, mulatozás követi, a jó hangulatot a finom házi sütemények és jóféle borocska alapozza meg. A majálison és a barátság napon pedig ?szakácsaink?által elkészített finom bográcsgulyás mellett véleményt cserélünk a meghívott vendégekkel, illetve a többi civil szervezet tagjaival.
  • A hagyományok ápolását szolgálja az immár 14 éve működő népdalkör, a néhány éve beindított irodalmi és kézimunka szakkör is.

Népdalkörünk sikert sikerre halmoz, a megyei Kor- Társ Ki- Mit- Tud-ok állandó kategória győztesei, a Pünkösdi Dalos-találkozó díjazottjai, a vándorserleg birtokosai. Nagyon sok meghívásnak teszünk eleget a környező településekre (Kisapostag, Daruszentmiklós, Ráckeresztúr, Rácalmás, Dunaújváros, Székesfehérvár), de országos rendezvényen is nagy sikerrel léptünk fel. Minden évben, az idén kilencedik alkalommal rendezzük meg Baracson a  Népdalkörök Találkozóját, mintegy tíz fellépő együttes és a baracsi néptáncosok részvételével a Baracsi Falunaphoz kapcsolódóan.

Mindez sok munkát és kitartást kíván a dalkör vezetőjétől Németh Mihálynétól, a tagoktól szorgalmat és lelkesedést, a citerásainktól Koncz Ferenctől és Koncz Máriától sok szeretet és segítséget.

A verset, mesét, nótázást kedvelő társainknak is van lehetőségük a megmutatkozásra, megyei és helyi rendezvényeken, negyedéves összejöveteleinken, valamint a minden évben megrendezésre kerülő vers ünnepünkön.

Egy lelkes kis csapat néhány éve a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan, betlehemest és karácsonyi játékot tanult be, és ezzel leptük meg társainkat, az óvodásokat, meghívást kaptunk a katolikus templomba és Dunaújvárosba az Adventi Randevú rendezvényre, de a Falukarácsonyon is megörvendeztettük a jelenlevőket.

Kézimunka szakkörünk Debreceni Sándorné vezetésével terítőket készített az asztalainkra, minden évben kis könyvjelzőket hímeznek az óvodai ballagásra, kötényeket és zsebkendőket hímeztek a néptáncosoknak.

Kézművességet kedvelő tagjaink pedig minden évben saját készítésű ajándékkal lepik meg a Francia Mikulást és karácsonykor az ünnepen résztvevő tagokat.

A Kor-Társ Ki- Mit Tudhoz kapcsolódó kézimunka kiállításhoz minden évben Karaszi

Lászlóné gyűjti össze és szállítja el a kiállításra méltó kézimunkákat.

  • Évenként két-három alkalommal kirándulunk gyógyvizes fürdőkbe, a tagság által kért helyekre, de szívesen csatlakozunk más civil szervet által szervezett kirándulásokhoz is.
  • Rendszeresen járunk színházba, szervezünk az érdeklődők számára nyári kedvezményes nyaralásokat.
  • Aktívan kapcsolódunk be a községi rendezvényekbe, igen jó a kapcsolatunk az óvodával és az iskolával.
  • Szükség esetén jótékonykodunk. Segítünk a különböző rendezvényeken dalkörünk fellépéseivel, illetve a nagyik süteményeivel, részt veszünk környezetvédelmi munkákban.
  • Egészségünk megőrzése érdekében, előadásokat hallgatunk, részt veszünk országos vetélkedőkön, nyugdíjas tornán, kerékpártúrán.
  • A kistérség nyugdíjas csoportjaival nagyon jól kiépült kapcsolatunk van, kölcsönösen részt veszünk egymás rendezvényein (vers ünnep, vetélkedők, évfordulós rendezvények)

Mi évente három alkalommal szervezünk kistérségi rendezvényt (költészet nap, barátság nap és a népdalkörök találkozója).

A sok- sok program megvalósítása sok munkát és anyagi ráfordítást igényel.

Pénzügyi feltételeinket egyesületünk legnagyobb támogatója Baracs Község Önkormányzata, tagjaink által befizetett tagdíjak, az adó 1%-a, valamint minden évben egy- egy sikeres pályázaton nyert összeg biztosítja.

A munkát az igen nagy összhangban működő vezetőség, és nagyon sok lelkes és aktív tag végzi.

Egyesületünkre igaz Széchenyi István mondása:

?Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.?